Det Offentlige

Offentlig debat når den er bedst!

Sådan undgår du at misligholde dit lån

Ingen kommentarer Del:
At holde styr på sine penge
h175

Noget af det der tvinger rigtigt mange mennesker til at tage deres lån i banken, er frygten for at de får et dårligt lån, men faktisk er der meget få lån, der er dårlige, hvis du husker at betale til tiden. Så længe du finder et lån med en lav årlig omkostning i procent (ÅOP), så er det eneste der kan gå galt, at du har fået lagt et dårligt budget.

Hvis du derimod får lagt en god plan for dit lån, og samtidig har et realistisk budget, der er let at overholde, så kan du faktisk næsten låne penge gratis, men hvordan lægger du så en ordentlig plan for dit lån?

Start med at lægge budget

Det hele starter med et budget. Der er ikke nogen rigtig eller forkert måde, at lægge et budget på, men jo mere udførligt og overskueligt dit budget er, jo nemmere er det at overholde, så det er en god idé at tage sig god tid til budgettet.

Et budget skal indeholde alle dine indtægter og udgifter for en måned, men hvis du er i tvivl, om præcis hvad ”indtægt” og ”udgift” dækker over, eller hvis du er bange for at du har glemt noget, så er der her en liste over de mest almindelige indtægter og udgifter.

Blandt dine indtægter er:

  • Lønudbetalinger
  • Tilbagebetalt skat og varme
  • Indtægter fra salg af værdigenstande

Blandt dine udgifter er:

  • Boligomkostninger
  • Vand, varme og el
  • Transport
  • Internet, mobiltelefoner, licens
  • Forsikringer
  • Mad 
  • Diverse (inkl. toiletpapir, vaskemiddel, tøjvask, indkøb af nyt tøj, kontingenter til klubber og foreninger, ture i byen etc.)
  • Gæld
  • Opsparing

tegnede penge

Sørg for at der er plads til at fejle

Det der tit går galt, er at budgettet bliver lagt for stramt fra starten. Især med maden er det bedre at regne med et par hundrede kroner for meget end for lidt.

Hvis du har en post, du ved du bruger penge på månedligt, men som andre måske ville lægge under diverse, kan det være en god idé at regne den separat. Hvis du f.eks. går meget ud og spiser, så regn det som en separat post, så du ved hvor mange penge, du har til det.

Ligeledes er det en god idé at forberede sig på kvartalsbetalinger som f.eks. varme. Sæt penge af til det hver måned, så du ikke bliver overrasket.

Til sidst er det rigtig godt at sørge for at have en buffer. En buffer er et par hundrede kroner i overskud, som ikke har nogen post at stå på. Det er forskelligt, hvor mange penge man godt kan lide, at have som buffer, men det er en god sikkerhed, hvis der pludselig skulle være en udgift, der kommer bag på dig, som f.eks. hvis du pludselig får brug for en taxa til skadestuen.

Er budgettet for stramt?

 

Husk nu at find en lav ÅOP

Det sidste råd er nok det vigtigste. For det er rigtigt, at der næsten ikke findes dårlige lån. Men nogle udbydere kan godt finde på at udbyde lån med en meget høj ÅOP. Derfor er det vigtigt at regne på ÅOP’en. Den skal være så lav som muligt. Hvis den bliver for høj, er det nærmest lige meget, hvor godt et budget du har lagt, så kan det stadig gå galt i sidste ende.

 


Artiklen er udtryk for skribentens holdning og indeholder ikke redaktionelt materiale.

Previous Article

Flot vægmaling kan forvandle et rum til et hjem

Next Article

Er du gammel, når…?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *